Bordopdækning | Den første jul | Make a list

Den første jul

Er det første gang, du skal holde jul? Måske er det for familien? Måske er det for de nærmeste venner? Uanset hvad, kan det være absolut nervepirrende at skulle være værtinde på sådan en traditionsrig aften. Samtidig er det lige præcis her, du kan sætte rammerne for den jul, du altid har drømt om.

Julemiddag | Den første jul | Make a list

Hold jul hjemme

Alle traditioner er forskellige, så vi vil slet ikke komme i nærheden af at lave en tjekliste til, hvad du skal eller bør gøre. Det ved vi, hands down, ingenting om. Her får du i stedet en liste med kendte og mindre kendte traditioner, som du kan plukke fra eller udvikle på, når du skal holde jul hjemme for første gang.

Tjeklisten - Den første jul hjemme:

Julebordet

01

Julemaden

For rigtig mange er julemaden super vigtigt. Mange gange er kødet i centrum; Gås, and, kalkun, medister, flæskesteg, ja, faktisk alt der har fjer eller grynter. 

Hvad du vil have på dit julebord er helt op til dig, men hvis du har lyst til at forarge dine skønne forældre, kan vi snildt anbefale lækre vegetariske alternativer.

Du får selvfølgelig links til opskrifter, så du ikke står helt på bar bund juleaften:

Kalkun
Flæskesteg
Gås
And

Vegetarisk julemad:

Nøddepostej
Shepards pie
Svampefarseret butternutsquash

02

Bordopdækning

Brug det, du har i gemmerne. Man behøver ikke forny sig hvert år – det skønne ved jul er, at den er bygget på traditioner. Giv slip på perfekte forestillinger og inkludér familien i borddækningen og glæd dig til et nyt smukt fællesbord, der ændrer sig fra år til år.

Som regel når du køber dit juletræ, har de også en bunke med grene, som du måske kan lokke lidt ud af, da det alligevel skal smides væk

Brug haven eller naturen du har i nærheden. Når først du går ud med bordpynt til julen for øje, ser du pludselig mange vidunderlige muligheder i naturen

Ventetiden

01

Julegudstjeneste

En god gammel tradition, der finder sted i din lokale kirke. Uanset om du er fast kirkegænger eller traditionsgænger, er der noget hyggeligt ved fællessang og juleevangeliet.

02

Gåtur

Efter en måned med julefrokoster i lange baner, kan det være lækkert at strække benene lidt. Hvis vejret tillader det, er en god julegåtur en god aktivitet, der gøre ventetiden kortere for store og små.

03

Se julekalender

Når man nu har fulgt med i den dersens julekalender, skal man da ikke misse det sidste afsnit. Find ud af, hvornår det går og slæb folk ind i stuen til TV-hygge.

04

Disneys juleshow

Og når vi taler om TV juleaftensdag, kan vi da ikke undgå at nævne Disneys juleshow; en klassiker, hvor både børn og voksne kan følge med. Disneys juleshow bliver sendt på DR1 kl 16.00 d. 24. december.

Juletræet

01

Byg selv-juletræ

I Jylland har vi de sidste 5 år haft en tradition, hvor vi selv har bygget vores juletræ. “Træet” er lavet af resttræ og en rundstok – men kun fantasien sætter grænser, når I skal bygge juletræ. Det er en sjov aktivitet, hvor man kan inkludere hele familien.
Vores træ er inspireret af dette billede.

02

Synge og danse om juletræ

Nogle kan lide det hurtigt og voldsomt, andre kan lide det roligt og blidt. Uanset hvordan I synger og danser om det kære træ, kan det være rart at sætte stemningen for aftenen. Hvis du har glemt at samle julesange, kan du finde et sanghæfte fra selveste familie journalen her.

Gavelege

01

Genbrugs-pakkeleg

Inviter på den gode gamle pakkeleg i nye klæder. I stedet for at tage en gave med til en ti’er, kan dine gæster rydde op i gemmerne og tage deres genbrugsguld med til pakke-ræset. Og så får man også ryddet lidt ud, inden man skal slæbe alle julegaverne med hjem.

02

Julelys

Tennas svigerinde fortalte om den her fantastiske tradition, hvor alle tænder et julelys (de tynde, der også er på juletræet), når de sætter sig til julebordet. Imens man spiser, brænder lyset ned og det lys, der går først ud, får en gave. Det lys, der går sidst ud får også en gave. Det gælder om at blive ved sin plads, til lyset er gået ud, så der ikke er nogen, der puster det ud før tid og man går glip af sin gave-chance.

03

Mandelgaven

Her er det ultimative tip at spise risalamanden til eftermiddagskaffe i stedet for at trykke den ned oveni den store julemiddag. Og den bedste gaveidé her er et spil, hvor I alle kan være med. Ventetiden føles kortere og ris ala manden føles ikke som en straf; to fluer med ét smæk.

Glade jul og dejlige jul

Husk at julen bliver gladest og dejligst, hvis du også husker dig selv. 

Tag pauser, forkæl dig selv, inddrag andre i planlægning og udførelse af hele det koncept, der kaldes jul. Det er bare hyggeligere, når man hjælpes ad.

Brug lidt ekstra tid på at lade op med gode morgenrutiner og aftenrutiner eller snup 10 min dagligt med en hobby, der hjælper dig med at koble af.

Denne jul bliver DIN jul. Vi hepper på dig!

Toodaloo <3

Hente juletræ | Den første jul | Gavelister

Make a list på 'the gram'

Find mere inspiration her:

Hente juletræ | Den første jul | Gavelister

Den første jul

Er det første gang, du skal holde jul? Måske er det for familien? Måske er det for de nærmeste venner? Uanset hvad, kan det være

Læs mere »