
Spar på madbudgettet
“Jeg bliver aldrig typen, der gider følge en madplan.” Det var cirka dét Tenna proklamerede engang i nittenhundrendegrøntfranskbrød. Og Camilla handler i dag hver gang,
Hvis du også er slået helt bagover af den vilde stigning i elpriserne, er du absolut ikke alene. Hver morgen farer vi rundt i huset og slukker kontakter, sætter timer på vasketøj og opvaskemaskine, så vi rammer de billigste timer og tager en ekstra tyk trøje på, så vi kan spare på varmeregningen.
Vi har den seneste tid set en masse velmenende gode råd til at spare på elregningen. Men hvad så, når man allerede tørrer tøjet ude, slukker for kontakter og timer vasketøjet? Er der så ikke mere at komme efter?
Vi er hoppet ned i et rabbithole af sparetips, så du er fri for at gøre det og i denne tjekliste deler vi, hvad vi har fundet ud af.
Har du nogle gange lyst til at sætte en vask over, fordi din favorit trøje har fået en plet? Vi kan fuldstændig godt forstå dig. Det er fristende, MEN det kan blive en dyr vane. Fyld i stedet både vaskemaskine og opvaskemaskine helt op inden du trykker “tænd”. Så er der en del penge at spare på sjat-vask.
Bonustip: Sæt vaskemaskinen til 30 grader i stedet for 40. Lavere temperatur når du vasker gør, at der ikke bruges lige så meget strøm på at varme vandet op. Husk dog, at det ikke slår de stride bakterier ihjel, så hold fast i kogevasken.
Ifølge energistyrelsen kan du spare op til 50% af energiforbruget, hvis du lægger låg på gryden. Hvordan det helt virker i praksis, er der ingen af os der ved. Men vi satser på, at energistyrelsen ved, hvad de taler om.
Når du skal koge, kan du spare 30% af energiforbruget ved at bruge mindre vand. Så i stedet for at dække ægget eller kartoflerne med vand, kan du bruge halvt så meget og derved lave en god besparelse.
Bonustip: Når du skal koge vand til pasta eller kartofler, plejer du måske at putte salt i vandet. Noget, der er ny viden for os er, at det faktisk er et no-go, når du skal spare på elregningen. Salt øger kogepunktet, hvilket vil sige, at det tager længere tid for vandet at komme op og koge. Vent derfor med at bruge salt, til du smager maden til inden servering.
Udnyt varmen i din ovn bedst muligt ved at lave flere retter på én gang. Af personlig erfaring, skal man måske lige lære sin ovn at kende, når der både er kartofler, kød og grønt inde på samme tid, da det kan tage længere tid om at blive færdigt.
Bonustip: Når du har flere retter inde på én gang, skal du huske at tilberede det med varmluft. Varmen bliver fordelt rundt i ovnen og maden bliver hurtigere færdig.
Energistyrelsen kommer lige med endnu et guldkorn om, at man kan spare op mod 90% i strømforbrug ved at varme mindre retter i mikrobølgeovnen i stedet for i ovnen. Det giver meget god mening, så vi må lige gøre op med vores aversion mod mikrobølgemad, så vi kan blive ved med at have råd til mad.
Det er selvfølgelig en god ide, at købe et køleskab eller en fryser, der er energibesparende, gerne A+++. Men er det ikke lige nu dine hårde hvidevarer skal skiftes ud, kan du også tjekke om temperaturen er indstillet korrekt. Det anbefales at køleskabet står på 5 grader og fryseren på -18 grader. Jo lavere temperaturen er, des mere strøm forbruger du.
Bonustip: Tø frostvarer op i køleskabet. Ifølge NRGi findes der en tommelfingerregel, der siger at du sparer 1 times strøm ved at tø 1 kg kød op i køleskabet. Det kan godt tage lidt længere tid, så læg kødet i køleskabet aftenen før du skal bruge det.
Der er mindst én af os, der skal ud og have fat i en brødrister. Tenna rister normalt sit brød i ovnen, men er nu blevet klogere. Ifølge energistyrelsen kan man nemlig spare 90% af strømmen ved at bruge en brødrister i stedet for at riste i ovnen. Fagre nye verden.
Hvis du er den heldige ejer af en mokkamaster eller lignende, der har en fornem varmeplade til at holde kaffen varm, skal du overveje at hælde kaffen på termokande i stedet. Ikke nok med, at kaffen ikke bliver så bitter – du sparer også den strøm, kaffemaskinens varmelegeme ville have brugt.
Ifølge NRGi bruger LED pærer 80% mindre strøm og holder 25 gange længere end en glødepære. Og det er jo ikke så lidt “i disse tider”.
Vi går en mørkere tid i møde, men det skal da ikke afholde os fra at gå ud. Hvis du har udendørsbelysning og måske nogle gange glemmer at få det slukket, når du ikke bruger det, kan du ty til sensorer. Derved er der kun lys, når der er bevægelse, og du skal ikke tænke over, at du lige skal huske at slukke, inden du går ind.
Dagene bliver kortere, så sørg for at få mest muligt ud af dagslyset. Lad ungerne lege ved vinduet og flyt kontorpladsen hen i en solstråle. Ikke nok med, at du bliver glad i låget af lidt naturlig D-vitamin, så kan du måske udskyde den indendørs belysning en time eller to, når eftermiddagen går på hæld.
Lad din udendørsbelysning lade op i dagtimerne og høst gevinsten om aftenen. Investér i solcellelamper og se en forskel på elregningen.
Den er såre simpel – og måske lidt irriterende. Hiv de tykke trøjer ud af skabet og ønsk dig et par tykke strømper af bedstemor i julegave. Med lidt held kan I dermed undgå at skrue helt op for varmen.
I stedet for at lade dine radiatorer hamre løs, imens alle er i skole og på arbejde, kan du købe termostater med timer. Derved kan du skrue ned for varmen, når I ikke er hjemme, eller når I skal sove, for at spare på varmen. Du kan købe termostater med timer her.
Øv-råd coming up. Der er ikke noget mere hyggeligt end at sidde og streame tosse-serier med en kop te i de kolde måneder. Men du kan spare en gevaldig portion strøm ved at skifte skærmen ud med en bog. Ifølge NRGi går 39% af husstandens elforbrug til underholdning. Teen må du selvfølgelig stadig brygge.
At vælge elselskab er lidt ligesom at vælge bank. Du kan vælge at afregne el variabelt, så det følger prisstigninger og -fald, eller du kan afregne det til en fast pris, som korrigeres hvert kvartal.
Find ud af, hvornår du kan spare mest, når du bruger strøm. Tjek Elspotpris.dk – Se din elpris pr. kWh time for time – i dag og det næste døgn frem.
Vi er ikke energieksperter – bare forfærdelig gode til research, så vi har selvfølgelig kilder på vores tips. Du kan læse mere direkte fra eksperterne her:
Sådan gør du din elregning mindre: Få gode råd til et mindre forbrug (bolius.dk)
Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt (nrgi.dk)
Gode råd om madlavning | Energistyrelsen (sparenergi.dk)
Nåh ja, og så husk lige at slukke kontakten, når du forlader et rum.
“Jeg bliver aldrig typen, der gider følge en madplan.” Det var cirka dét Tenna proklamerede engang i nittenhundrendegrøntfranskbrød. Og Camilla handler i dag hver gang,
Er det første gang, du skal holde jul? Måske er det for familien? Måske er det for de nærmeste venner? Uanset hvad, kan det være
Vi er fortalere for, at kønnene skal være ligeværdige, så vi har hænderne i vejret over de strømninger, der lige nu gør, at mændene i